Youp van ´t Hek

 

Meer over Youp van ´t Hek

 

Wanneer we het hebben over cabaretiers van deze tijd is de kans groot dat de naam Youp van ´t Hek als eerste genoemd wordt. Hij is dan ook de oudste van de drie cabaretiers van deze tijd die we met je besproken hebben, hij gaat al het langste mee en heeft de meeste ervaring, en waarschijnlijk ook de grootste mond. Want daar staat Youp vooral om bekend, hij neemt namelijk totaal geen blad voor de mond, en dat heeft hij ook nooit gedaan. Als kind al was kleine Joep (de naam Youp kreeg hij namelijk later) al een deugniet die zich niet altijd kon gedragen, maar die wel al heel vroeg wist wat hij wilde, namelijk cabaretier worden!

 

Geboren op 28 februari 1954 in Naarden, toen nog Joep (Joseph Jacobus Maria) van ‘t Hek. In het Amsterdamse gezin waarin Youp opgroeide was er veel aandacht voor muziek en theater, de grote drie van toen, Wim Kan, Wim Sonneveld en Toon Hermans zijn dan ook een enorme inspiratie geweest voor de kleine Youp. Op school hing Youp regelmatig de lolbroek uit, op zowel de basisschool als middelbare school kon hij zich maar moeilijk aan de regels houden. Na dat hij al van verschillende middelbare scholen weg werd gestuurd was er nog een laatste middelbare school die het wel met hem wilde proberen, het was zijn laatste kans op een mavo diploma. Deze kans greep Youp met beide handen en het lukte hem om zijn mavo diploma te halen. Nog belangrijker, het was op deze school dat hij hoofdredacteur van de schoolkrant werd, en interviews met bekende Nederlanders maakt. daarnaast leidt hij het schoolcabaret, en treed voor de eerste keer op in volle zalen. Deze periode heeft hem alle zelfvertrouwen gegeven die hij nodig had, de tijd is rijp, Youp weet het zeker, hij wordt cabaretier.

 

Van Joep naar Youp

 

In 1973 werd Joep voor altijd Youp, een vriendin schreef namelijk voor de grap een letter P achter een tekst op zijn t-shirt ( We Help You), vanaf dat moment blijft hij voor altijd Youp. Hij verhuisd naar de hoofdstad en richt Nar op, dat even later Cabaret Nar wordt na de komst van zijn vriendin Debby Petter. Een aantal jaar later verlaat ze de groep en ook hem, maar niet voor lang, halverwege de jaren tachtig komt ze namelijk terug in zijn leven.

 

Oudejaarsconference

 

Youp had natuurlijk de grote namen van dichtbij meegemaakt, zo kan hij zich de oudejaarsconferences van Wim Kan nog goed herinneren. Dit is ook iets waarmee Youp het aller bekendst is geworden, zijn oudejaarsconference. In 1995 speelt hij voor het eerst in Carré, het publiek is dol op Youp. In 2013 heeft hij zijn 200e voorstelling in Carré gegeven, en vandaag de dag kunnen we nog steeds genieten van zijn hilariteit en natuurlijk van zijn uitgesproken mening. Naast cabaretier is Youp ook schrijver, hij schrijft al jaren columns voor het NRC Handelsblad en ook schreef hij verschillende boeken, waaronder ook kinderboeken. Youp is een man die zijn plek in de ¨top drie cabaretiers van deze tijd¨, meer dan verdiend heeft!