Wim Sonneveld

 

Wie was Wim Sonneveld?

 

Op 28 juni 1917 in Utrecht werd Wim Sonneveld geboren, hij had nog twee oudere zussen en een broer, later in 1919 kreeg hij nog twee broers (tweeling erbij). Zijn jeugd was niet zo heel geweldig, zo verloor Sonneveld op jonge leeftijd (hij was nog maar 4) zijn moeder. Het is dan ook niet zo vreemd dat op later leeftijd Sonneveld zijn jeugd als onvolledig bestempelden. Wim was een gevoelig kind met een strenge vader, en als kind al een buitenbeentje, erg gelukkig was hij dan ook niet als kind. Om aan de echte wereld te kunnen ontsnappen creëerde Sonneveld een soort van fantasiewereld en was als kind al dol op toneelspelen. Op school was Sonneveld nooit serieus, hij hing eigenlijk altijd de clown uit, iets wat hem later in zijn carrière goed uitkwam, want mensen vermaken daar was Sonneveld een kei in.

 

Jeugd Wim Sonneveld

 

Als zoon van een kruidenier moest kleine Wim al snel meehelpen in de winkel. Na school en in het weekend hielp hij samen met zijn broers en zussen in de winkel van zijn vader. Dit was eigenlijk altijd een groot feest, zodra het bijvoorbeeld druk werd in de winkel en de klanten moesten wachten, dan vermaakte Wim de klanten door te zingen, zich te verkleden en met pantomimes.

 

Naast het vermaken van de klanten hielp Wim zijn vader ook door klanten van boodschappen te voorzien, dit deed hij fietsend door Utrecht. Hij heeft zich altijd goed vermaakt in de winkel van zijn vader. Gelukkig was er naast school en werken ook nog tijd over voor dingen die hij leuk vond, zoals zingen in een kinderkoor. Ook gaf hij toneelvoorstellingen in de schuur achter de winkel, zo vroeg hij een speld per ind als entreeprijs en de bezoekers zaten dan op margarine kistjes, trommels en koekblikken. De Schuur zat bij iedere voorstelling altijd helemaal vol, tijdens zijn voorstellingen imiteerde Wim mensen die geregeld in de winkel van zijn vader kwamen en gebruikte hij een buurvriendje om duetten mee te doen. Hij was van kleins af aan al een echte artiest!

 

Schoolcarriere

 

In 1929 begint Sonneveld zijn opleiding aan de Handelsschool in Utrecht, die zijn vader voor hem gekozen had. Op school hing hij eigenlijk altijd de clown uit en was hij een matige leerling die steeds met de hakken over de sloot over ging. Ook al was de Handelsschool niet zijn eerste keuze, toch was hij uiteindelijk wel blij met het feit dat hij meer vrije tijd over had waardoor hij lid kon worden van een amateurtoneelgezelschap. Hiermee treden hij op in de Utrechtse Plompetoren. Begin jaren dertig sluit Sonneveld zich aan bij een groepje zingende amateurs “” The Keep Smiling Singers”. Hier ontmoet hij Fons Goossens waarmee hij later, wanneer hij The Keep Smiling Singers verlaat, een duo vormt. In september 1934 beleven ze hun radiodebuut voor de KRO-microfoon, en in datzelfde jaar trad Sonneveld op in het Utrechtse Tivoli. Dit is waar hij Huub Janssen ontmoet waarmee hij een relatie krijgt, samen verhuizen ze naar Amsterdam, waar Wim’s carrière pas echt zal beginnen.

 

Begin van zijn carrière.

 

Zijn carrière begon eigenlijk op het moment dat Sonneveld in aanraking kwam met Louis Davids. Hij werkt bij Davids als artiest en administrateur en leert in die tijd erg veel van Davids. Zo leert hij dingen die de meeste artiesten niet eens weten, dingen die hem zullen helpen in zijn carrière als cabaretier. Het optreden van Sonneveld in de Hollandsche Schouwburg in 1936 ziet hij als zijn professionele debuut. Een maand na het optreden gaat hij samen met Jan Musch en Louis Davids op tournee. Na het tournee gaat hij samen met vriend Huub rondtrekken door Frankrijk als straatmuzikant. Tijdens zijn artistieke rondreis heeft hij veel opgetreden in  de nachtclub La Vie Parisienne van Suzy Solidor.

 

Na de oorlog

 

Pas na de oorlog begon de carrière van Sonneveld en kon hij goed leven van zijn optredens zonder bijbaantjes te hebben. Zo vormde hij zijn eigen gezelschap,  ‘Cabaret Wim Sonneveld’ waarvan oa. Albert Mol, Lia Dorana, Conny Stuart deel uitmaakten. Cabaret Wim Sonneveld bestond tot 1959, na de tijd had Sonneveld drie jaar lang de hoofdrol in de musical My Fair Lady. Maar Wim zat niet stil en wilde graag een solovoorstelling, en die kwam er in 1964 genaamd, ‘Een avond met Wim Sonneveld’, gevolgd door nog een aantal solovoorstellingen. Sonneveld was een echte Nederlandse favoriet op de bühne.