Toon Hermans

 

Wie was Toon Hermans?

 

De man die wordt gezien als de vader van het cabaret werd geboren op 17 december 1916 in het Limburgse Sittard. Hij was een entertainer in hart en nieren die tot na zijn tachtigste nog volle zalen trok. Opgroeien was voor Hermans niet gemakkelijk in een gezin waarin zijn vader al jong overleed. Hermans bleef met zijn moeder en drie broers achter, door de economische crisis konden ze het hoofd nauwelijks boven water houden en moesten ze noodgedwongen verhuizen naar een veel kleinere woning. Ondanks alle ellende vond Hermans plezier bij harmoniekorpsen, plaatselijke komieken en carnaval. Hermans heeft dan ook altijd gezegd dat de bittere armoede hem een duwtje in de rug heeft gegeven richting die artistieke kant.

 

Toon Hermans als kind

 

Hij groeide dus op in bittere armoede, hij kon nergens aan deelnemen want er was geen cent om te makken. Naar het circus ging Hermans graag, niet naar de voorstelling want dat konden ze niet betalen. Maar zolang de circus in Sittard was, hing kleine Toon rond bij de tenten, hij observeerde alles en deed het zelfs na in zijn eigen mini-circus. Thuis voor de spiegel speelt hij maar al te graag zijn held na, Johan Buziau, theatherkomiek bekend van Bouwmeester revue. Het imiteren van heeft hem zijn eerste winst opgeleverd,  zodra Hermans namelijk zestien jaar is wint hij een talentenjacht (Cabaret der onbekenden) met zijn perfecte imitatie van Buziau. Hermans wordt lid van De Jonge Werkman, een jeugdbeweging die eigen revues speelt. Hij schrijft, regisseert en speelt op zijn zeventiend in de revue ‘Zeg, hoe vind je dat?’

 

Op naar Amsterdam

 

Na deze periode besluit Hermans zijn geluk te beproeven in de hoofdstad en verhuisd naar Amsterdam. Hier begint hij in 1942 bij het cabaretgezelschap van Carl Tobi. Na de oorlog  werkt hij tot 1952 bij Floris Meslier, in deze periode leert hij ook Rita Weytboer kennen, en al snel stappen de twee in het huwelijksbootje. Rita blijft tot aan haar dood in 1990 de liefde van zijn leven. Bekendheid kreeg Hermans door zijn medewerking aan het radioprogramma AVRO’s Bonte Dinsdagavondtrein.

 

Later in de jaren vijftig introduceert Hermans de one-man-show in ons land, en met zijn eerste tv-optreden in 1958 werd hij massaal door het Nederlandse publiek in de armen gesloten. Vanaf 1963 speelde hij maanden aan een stuk in het Amsterdamse Carré met zijn bekende one-man-shows, en iedere show was binnen no time uitverkocht, Toon Hermans was een groot cabaretier die niet alleen in ons land optrad, zo gaf hij zelfs optredens in Duitsland, Oostenrijk en Canada. Meerdere malen mocht hij de titel ‘Nederlands populairste artiest’ in ontvangst nemen. In het jaar 2000 overleed Toon Hermans aan een hartaanval, hij werd maar liefst 83 jaar en heeft tot het einde van zijn leven gedaan waar hij goed in was, namelijk mensen entertainen in volle zalen.

 

Dichter

 

Naast groot cabaretier was Toon Hermans ook dichter, hij schreef gedichten en kwinkslagen die we vandaag de dag nog steeds gebruikt worden. Hermans zelf noemde zijn gedichten ‘versjes’. Zijn eerste gedichtenbundel kwam in 1961 uit, ‘Kolderliedjes’, ook al werd dit niet direct een groot succes Hermans hield niet op met schrijven en het loonde. In 1978 had hij namelijk zijn eerste succes te pakken als dichter met ‘ Liggen in het gras’. ZIjn grote liefde Rietje was eigenlijk altijd zijn grootste inspiratiebron, veel gedichten zijn dan ook als een ode aan haar geschreven. Vooral na de dood van Rietje in 1990, die stierf aan de gevolgen van kanker, schreef Hermans gedichten die te maken hadden met afscheid nemen en de dood. Veel van deze gedichten worden nog steeds gebruikt op overlijdenskaarten of bij uitvaarten. Ook zie je veel van zijn gedichten op wandtegeltjes staan, waardoor Toon Hermans op veel plekken toch nog voortleeft.