Drie grote namen van nu

 

De Drie grote namen uit de theatergeschiedenis zijn dus, Toon Hermans, Wim Sonneveld en Wim kan. Deze Nederlandse cabaretiers werden vooral bekend na de Tweede wereldoorlog, het zijn namen die we, ondanks dat ze geen van drie meer leven, vandaag de dag nog steeds kennen. Ook deze periode heeft bekende cabaretiers, ook al zijn de voorstellingen van toen misschien niet te vergelijken met die van nu, maar dat geldt natuurlijk voor alles. Het is niet per se beter dan toen, maar wel anders, alles gaat immers mee met zijn tijd. De bekende namen uit de theaterwereld die we met je gaan delen zijn, Youp van ‘t Hek, Javier Guzman en Claudia de Breij.

 

Youp van ‘t Hek

 

Een man met zoveel charisma en humor en het allermooiste een cabaretier van deze tijd, maar zijn inspiratie heeft hij gekregen van één van de grote drie uit de geschiedenis, namelijk van Toon Hermans. Hij ging als kleine jongen namelijk samen met zijn ouders naar de Onemanshow van Toon Hermans en na afloop van de voorstelling zei hij ‘Dat wil ik ook, Toon Hermans zijn’. Ook de overige twee grote namen van die tijd, Wim Sonneveld en Wim Kan hebben Youp geïnspireerd om de cabaretier te worden die hij vandaag de dag is.

 

Geboren op 28 februari 1954 in Naarden in een gezin vol met aandacht voor muziek en theater. Zo was zijn vader groot operaliefhebber en was hij dol op Nederlandse cabaret. Als kleine jongen krijgt Youp dus al veel muziek en theater mee. De middelbare school periode is voor Youp best lastig, hij is een nogal lastig kind met een te grote mond. Hierdoor komt Youp op verschillende middelbare scholen terecht, op zestienjarige leeftijd krijgt hij nog een laatste kans van de Ministerparkschool voor Christelijke Mavo. De strenge aanpak helpt, Youp haalt zijn diploma en zijn carrière als schrijver start ook op deze school. Hij leidt het schoolcabaret en schrijft het hele programma. Twee optredens voor een zaal van 500 mensen geven Youp het zelfvertrouwen om een impresariaat in Hilversum, genaamd Lumen, te bellen. Hij geeft aan dat hij cabaretier wil worden en hij mag een week met Fons Jansen mee op tournee. Later verhuisd hij naar Amsterdam en richt hij Cabaret Nar op. Nog later in 1994, wanneer Lumen ophoudt te bestaan start hij zijn eigen impresariaat, Hekwerk.

 

Javier Guzman

 

Ook een cabaretier uit deze tijd is natuurlijk Javier Guzman. Naast cabaretier is hij ook stand-upcomedian en acteur.  Guzman’s carrière begon eigenlijk al tijdens zijn studie aan de kleinkunstacademie in Amsterdam, hier maakte hij twee korte cabaretvoorstellingen met Paul de Munnik.  Daarnaast zong hij in het achtergrondkoor van Paul de Leeuw tijdens zijn concerten in Rotterdam Ahoy. In leerjaar drie van zijn opleiding, in het jaar 2002 won hij zowel de jury- als publieksprijs op het Leids Cabaretfestival. Een jaar later studeerde hij af en zette hij zijn carrière als cabaretier en acteur voort, zeventien jaar lang zat Guzman bij Frans Rühl impresariaat, tot in 2011 richtte hij zijn eigen impresariaat op. Javier Guzman is dan ook een man die niet meer uit de Nederlandse en Vlaamse theaterwereld is weg te denken, in 2019 zal hij de planken op gaan met alweer zijn 9e avondvullende show.

 

Claudia de Breij

 

Op 13 maart 1975 wordt de duizendpoot zoals we die nu kennen Claudia de Breij in Utrecht geboren. Claudia namelijk cabaretière, zangeres, schrijfster en radio-en televisiepresentatrice, ja ja een hele mond vol. De Breij is een sterke vrouw die met haar overtuigingskracht, maar ook door zich juist kwetsbaar op te stellen, het publiek voor zich weet te winnen. In haar shows verwerkt ze eigenlijk altijd wel zachte, gevoelige nummers, nummers die je hoe dan ook raken. Een van de meest bekende nummers is waarschijnlijk ¨ Mag ik dan bij jou¨.

 

In 1995 won ze het cabaretfestival van Parnassos, maar werd vervolgens afgewezen aan de Amsterdams Kleinkunstacademie. Toch liet de Breij het er niet bij zitten, ze ging op eigen kracht door. Zo deed ze mee aan het Leids Cabaret Festival waar ze het tot de laatste ronde volhield en in 1998 werd ze derde tijdens het Concours om de Wim Sonneveldprijs van het Amsterdam Kleinkunst Festival. In die periode daarna werd Frans Rühl haar allereerste impresario en begon haar carrière. Vandaag de dag staat ze nog steeds op de planken en weet ze haar publiek te raken met haar mooie nummers en hilarische verhalen.