Drie grote namen Nederlandse theatergeschiedenis

 

  • Wim Sonneveld
  • Wim Kan
  • Toon Hermans

 

 

In Nederland heerst een echte theater cultuur, en dat is niet iets van de afgelopen jaren. Als we het hebben over de drie grootste namen in de Nederlandse theatergeschiedenis dan bedoelen we natuurlijk Wim Sonneveld, Wim Kan en Toon Hermans. Vraag het je vader, moeder, opa, oma of misschien weet je zelf nog wel wie deze drie heren zijn, het zijn namelijk namen die we in Nederland vandaag de dag nog steeds niet zijn vergeten. Ze worden gezien als de grote drie van het Nederlandse na-oorlogse cabaret.

 

Wim sonneveld

 

Wim sonneveld was een Nederlandse cabaretier, acteur en zanger die in 1917 in Utrecht als zoon van een kruidenier werd geboren. Sonneveld was op het podium een echte entertainer met een grote glimlach op zijn gezicht. Maar in het echte leven bleek dat Sonneveld misschien wel vaker boos en verdrietig was dan vrolijk. Hij had het erg moeilijk en dit uitte zich in woede-aanvallen en depressieve periodes. Daarnaast bleek dat Sonneveld voor ieder optreden moest overgeven van de zenuwen, maar eenmaal op het podium kon het publiek daar niks van merken, iedereen was dol op hem. Dat Sonneveld vandaag de dag nog steeds een grote naam is kun je onder andere terug zien aan de Wim Sonneveldprijs die nog steeds jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste kleinkunst talent op het Amsterdams Kleinkunst Festival.

 

Wim Kan

 

Ook Wim Kan is een naam die we in Nederland niet snel zijn vergeten want ook hij hoort thuis in de top drie cabaretiers uit de Nederlandse geschiedenis. Kan wordt in Nederland gezien als de uitvinder van de Oudejaarsconferences, hij begon in 1954 namelijk met de allereerste oudejaarsconference die op de radio te horen was. Kan heeft voor deze periode al heel wat meegemaakt, zo richtten hij samen met zijn vrouw, Corry Vonk, in 1936 het ABC-cabaret op. De voorstellingen werden een enorm succes. Aan het begin van de tweede wereldoorlog,eind 1939, vertrokken ze op tournee naar Nederlands-Indië. Deze reis duurde langer dan verwacht, Kan en zijn vrouw kwamen in een Jappenkamp terecht waar ze elkaar jarenlang uit het oog zijn verloren. In deze periode schreef Kan zijn verhalen op, en zo ontstond later de dagboeken van Wim Kan, ingeleid en samengesteld door zijn assistent Frans Rühl.

 

Toon Hermans

 

Toon Hermans geboren in 1917 te Sittard was een Nederlandse cabaretier, dichter, zanger en kunstschilder die we vandaag de dag in ons land nog steeds kennen. Ook hij staat in de top drie van het Nederlands cabaret na 1945, en deze plek heeft hij zeker verdiend. Toon Hermans wist zijn publiek altijd te raken, met zijn mooie liedjes, gedichten en geweldige grappen. Hij had een moeilijke jeugd, zo ondervond hij de ellende van de Eerste Wereldoorlog, maakte hij de economische crisis van de jaren dertig mee en alsof dat nog niet genoeg was de Tweede Wereldoorlog. Als kind stierf zijn vader, Hermans en zijn broers waren straatarm, om de pijn wat te verzachten was hij vaak te vinden op het circusterrein waar hij de clowns opzocht. Het is dan ook op deze plek waar het gevoel ontstaan is om mensen te vermaken. En mensen vermaken en raken, daar was Hermans erg goed in. Op 12 april 1958 werd zijn eerste bewaard gebleven onemanshow uitgezonden, vanaf die dag was Toon Hermans een nationale bekendheid. Vandaag de dag denken mensen nog vaak terug aan deze prachtige levensgenieter.