Claudia de Breij

 

Meer over Claudia de Breij

 

Wanneer we het hebben over een grote naam uit deze tijd, dan kan Claudia de Breij zeker niet ontbreken. De Breij staat bekend om de vrouw die alles kan, en dat lijkt ook echt wel als je kijkt naar wat de Breij allemaal gedaan heeft in haar carrière. Van zingen tot schrijven, van presenteren tot aan shows geven, Claudia doet het allemaal. De meeste van haar collega´s volgden een toneelopleiding of zaten op de Amsterdams Kleinkunstacademie, de Breij deed het op eigen kracht. Ze begon bij de radio, in 1997 presenteerde ze het BNN programma United op Radio 1 en een aantal jaar later, in 2003, begon ze met het  3FM programma

“ Claudia d’r op”. De eerste kansen als cabaretier kreeg de Breij van impresariaat Frans Rühl, na verschillende afwijzingen was hij namelijk de man die Claudia wel toeliet, en wel talent in haar zag.

 

Claudia op school

 

De Breij was een goede leerling, haar gehele schoolcarrière vanaf de basisschool periode verliep heel soepel. Het podium leert ze kennen in haar middelbare schoolperiode, vanaf het moment dat ze in aanraking kwam met het podium, wist ze dat dat de plek was waar ze thuis hoorde. Na het behalen van haar VWO diploma ging ze Algemeen Letteren studeren in 1995. Ondank het behalen van haar propedeuse na twee jaar gestudeerd te hebben wist Claudia wat ze wilde, namelijk haar droom volgen om cabaretiere te worden. Helaas werd ze afgewezen op de Amsterdamse Kleinkunstacademie, maar Claudia was vastbesloten en gaf niet op. Om ondertussen geld te verdienen ging ze werken bij de radio als columnist bij het AD en op tv.

 

Theater in haar bloed

 

Dat theater in haar bloed zit kunnen we terugzien aan het feit dat ze bijvoorbeeld mee deed aan het Leids Cabaret Festival waar ze net niet in de finale terecht kwam maar het schopte tot de laatste ronde. Ook behaalde ze een derde plek tijdens het Concours om de Wim Sonneveldprijs in 1998. Na deze periode maakte ze op eigen kracht een aantal programma´s en kwam ze terecht bij impresario Frans Ruhl. Hij zag het theater in haar, zij deed hem denken aan Van Veen en Frans Halsema, allemaal grote namen uit de geschiedenis. Maar goed ook, want hierdoor heeft de Breij het kunnen schoppen tot de vrouw die ze vandaag de dag is.

 

Claudia de Breij theaterprogramma´s

 

De WIlde Frisheid: 2002/2003
Claudia Zuigt: 2003/2005
Hallo Lieve Mensen: 2005/2007
iClaudia: 2007/2009
Hete Vrede: 2009/2011

Alleen: 2013

Teerling: 2014/2015

Oudejaarsconference: 2016
Nu: 2017/2018

 

Schrijven

 

Je zou denken dat ze hier geen tijd voor heeft, maar ook schrijven doet Claudia graag.  ZO schreef ze langere tijd columns in het AD en voor verschillende bladen zoals het maandblad Opzij . Daarnaast heeft ze ook een aantal boeken geschreven, namelijk ¨Krijg nou tieten!” ,“Dingen die fijn zijn”, “Mag ik dan bij jou”, “Neem een geit” en “De Oudejaars”.

 

Claudia de Breij is een veelzijdige vrouw die al een prachtige carrière achter de rug heeft en vandaag de dag nog steeds druk bezig is met het vermaken van mensen. Een plek in de top drie theater mensen van nu heeft ze dus dubbel en dwars verdiend.